Bruk av bandasjer kan forårsake overoppheting og seneskader

Bandasjer og annen benbeskyttelse anvendes ofte under trening og transport av hest, for å beskytte og støtte sener og ligamenter. Men feil bruk av bandasjer kan i værste fall virke mot sin hensikt eller forårsake overoppheting og påfølgende seneskade.

news_175_95_teaser_881c21a55377fffa4e1e2e390e35f8cd_bandasjer-artikkel
Bruk av bandasjer kan forårsake overoppheting, og overoppheting kan medføre seneskader. Foto: Anna-Liisa B. Evensen

Det er mye lurere å ri med senebeskyttere som gjør at luften strømmer gjennom og forhindrer overoppheting av senene

Overoppheting øker faren for seneskader

Bruk av bandasjer kan forårsake overoppheting og overoppheting kan som kjent føre til seneskader. En veterinær i en artikkel på horses.nl peker på at det er vitenskaplig bevist at det er mye lurere å ri med senebeskyttere som gjør at luften strømmer gjennom og forhindrer overoppheting av senene. Veterinæren foreslår å bruke innovativ benbeskyttelse med ventilasjon.

TheHorse.com påpeker også i en artikkel som handler om benbeskyttelse hos hest, at det kan foreligge bekymring om overoppheting av sener og ligamenter ved bruk av bandasjer. Det har blitt registrert temperaturer rundt 45 grader celsius (som er noen grader høyere enn normal temperatur i senene) i kjernen av senene selv etter kun kortere treningsøkter med bandasjer.

Varme produseres ved at senen er i bevegelse (the stretch-recoil cycle), og bandasjeunderlag og bandasjer reduserer den normale avkjølingsprosessen i senene. Artikkelen peker på at det derfor blir svært viktig å kjøle hestebeina etter harde rideøkter for å forsikre seg om at senevevet ikke skades som følge av overoppheting. Varme som oppstår i senene ved bevegelse må få mulighet til å spre seg så fort som mulig hvis man skal forhindre nedbryting av senen. Det anbefales i artikkelen at beina kjøles ned med kaldt vann etter trening med bandasjer.

LES OGSÅ – Boots and Bandages: To Support and Protect – Thehorse.com

Bekymring om overoppheting av hestebein kan også knyttes til transport av hest i varmt vær, i følge en artikkel på equienews.com.

Forskning viser at hudtemperaturen på beina hos hester før og etter trening var så og si er den samme. Men når hester bruker benbelegg, øker hudtemperaturen med 15.3 grader celsius når hesten står stille og med 20.6 grader celsius ved trening.

Med bandasjer øker temperaturen med 15.3 grader celsius når hesten står i ro og med 24.8 grader celsius etter trening. Hestene ble longert i 20 minutter.

Hudtemperaturen var altså betydelig (signifikant) høyere ved bruk av benbeskyttere og bandasjer etter trening.

LES OGSÅ – Effect of a bandage or tendon boot on skin temperature of the metacarpus at rest and after exercise in horses – ncbi.nlm.nih.gov

Selv om denne forskningen ikke spesifikt undersøker hvorvidt man burde bruke annen benbeskyttelese enn bandasjer under transport, indikerer det gjerne at hesteeiere bør være oppmerksom for faren for overoppheting under transport når det er varmt vær, skriver equienews.com, spesielt ved lengre reiser. Påse at benbeskyttelse fjernes umiddelbart etter at hestene er lastet av transporten.

LES OGSÅ – Shipping Horses in Hot Weather: Boots or Leg Bandages? – equienews.com

Veterinæren i artikkelen på horses.nl antyder at bruk av bandasjer ikke nødvendigvis har sammenheng med manglende velferd, men at det heller henger sammen med uvitenhet.

Man bør også bandasjere over koden til hesten, hvis bandasjene skal ha noen funksjon og gi støtdempende funksjon, sier sportshest.no sin veterinær Silje Rosenberg. Hun foreslår at hvis man trenger støtte til kodeledd og bøyesener, kan man eventuelt bruke bandasjer under oppvarming, og bytte til annen beinbeskyttelse ved lengre økter.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s