Det advares mot ny dødlig hestesykdom!

Fire hester og ponnier i Sverige ble akutt alvorlig syk i mai 2014, av atypisk myopati. Tre av hestene døde. Forgiftning mistenkes være årsaken, medeler Statens veterinærmedisinske anstalt SVA i Sverige. Nå advares hesteeiere og veterinærer mot denne sykdommen, og om å være oppmerksomme!

Skrevet av Trine Melinda Vollan Fjellstad (Publisert første gang: 01-03-2015)

«SVA uppmärksammar hästägare och veterinärer på denna sjukdom, som tidigar inte har rapporterats i landet.»melder www.hastmagazinet.com høsten 2014. Horse & Hound har også gått ut med en advarel om at hesteeiere og veterinærer måtte være oppmerksom på sykdommen atypisk myopati.

Forskning viser en sterk kobling mellom syke hester og forekomsten av løvtreet Platanlønn.

Men atypisk myopati er på ingen måte en ny sykdom. Utbrudd av denne sykdommen er registrert så tidlig som på 1980 tallet. Det ble registrert over 400 saker i Europa i 2013!

Forskning viser en sterk kobling mellom syke hester og forekomsten av løvtreet Platanlønn (Acer pseudoplatanus). Nedbrytingsprodukter fra stoffer i planten er påvist ved obduksjon av hestene.

«Arten Platanlønn er nå i sterk ekspansjon i Norge, spesielt på Vestlandet, der den mange steder er i ferd med å bli et av de aller vanligste treslagene».

Hvis hestene rammes av atypisk myopati, vil de få problemer med å bevege seg, få kraftige muskelsmerter, sjelvinger, svetting og mørk kaffefarget urin. Hestene blir liggende på siden og kommer seg ikke opp. Dødligheten er svært høy!

En tidlig diagnose er livsviktig da overlevelsesraten bare er mindre enn 25%. En blodtest eller urinprøve vil bekrefte om hesten har sykdommen.

Forekomst av Platanlønn i Norge

Arten er nå i sterk ekspansjon i Norge, spesielt på Vestlandet, der den mange steder er i ferd med å bli et av de aller vanligste treslagene. Den er også observert opp til 500 moh. i Telemark. Den står i Norsk svarteliste, en oversikt over fremmede og uønskede planter og dyr i Norge. Her blir den vurdert som en høyrisikoart som har negative effekter på stedegent biologisk mangfold.

Les mer om denne sykdommen ved å følge linkene under kilder.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Kilder:

http://www.horseandhound.co.uk/news/atypical-myopathy-warning-2-475818

www.hastmagazinet.com

http://www.atl.nu

http://snl.no/platanlønn

http://no.wikipedia.org/wiki/Platanlønn

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s