Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

Dårlige tilpassede saler er gjerne forbundet med anspente bevegelser, assymmetri og smerter i hestens rygg. Det er da kanskje ikke så overraskende at dårlige tilpassede saler også er forbundet med ryggsmerter hos ryttere. Studiet indikerer også at det er lite kunnskap hos ryttere om konsekvenser knyttet til denne problematikken.

Nytt studie

Dårlige tilpassede saler er ikke lengre bare forbundet med anspente bevegelser, assymmetri og smerter i hestens rygg. Et studie gjennomført av engelske forskere ved Animal Health Trust Centre for Equine Studies, viser at dårlig tilpassede saler også er forbundet med ryggsmerter hos ryttere. Dette er de viktigste konklusjonene fra det nye studie hvor salens passform, ryggens form og både hestens og rytterens helse ble evaluert. Men å identifisere rekkefølgen av årsak og virkning er kompleks og vanskelig å fastslå.

Informasjon ble samlet inn ved å observere og vurdere hester ridd i ulike disipliner. Hestene ble antatt å være sunn og frisk, og var fra før i ordinære treningprogrammer. Asymmetri i ryggen ble vurdert og alle tegn til halthet ble notert.

…endringen i salens posisjon ble signifikant assosiert med halthet i bakben eller andre abnormiteter i hestenes gangarter

Senere ble de samme rytterne bedt om å svare på et elektronisk spørreskjema om halthet, skjevheter ved salens posisjon, og deres egen og deres hesters ryggproblemer. Mer enn 200 ryttere svarte på spørreskjemaet.

Resultat av studiet

Den visuelle analysen viste at 43% av hestene hadde saler som passet dårlig. Ca 14% av hestene viste at salen endret posisjon under ridning. Denne endringen i salen posisjon ble signifikant assosiert med halthet i bakben eller andre abnormiteter i hestenes gangarter.

Blant rytterne, rapporterte 38% ryggsmerter. Dette ble assosiert med ridehestene som viste tegn til smerte mens de blir ridd, og som hadde dårlig tilpassede saler, observert i den visuelle analysen. Ryttere som ble bedømt for å sitte i en skjev stilling, var også mer sannsynlig å rapportere smerte i ryggen. Som nevnt tidligere, var det ikke klart om deres (feil)posisjon var årsaken eller resultatet av ubehag og smerte. Når dyktige ryttere red hestene, var det mindre sannsynlig å rapportere  asymmetri i hestens rygg, enn når de ble ridd av ryttere med mindre kompetanse.

Resultatene tyder sterkt på at salen bør sjekkes jevnlig og at ryttere og trenere bør oppmuntres til å lære å identifisere dårlig tilpassede saler. I tillegg understreker studien viktigheten av å være i stand til å gjenkjenne halthet, skjevheter ved salens posisjon (at salen glir/forflytter seg under ridning) og rytteren feilposisjonering. Salene bør sjekkes mye oftere enn 1 gang i året for å forhindre dårlig tilpasede saler.

Lite kunnskap om konsekvenser knyttet til feiltilpassede saler

Selv om mange ryttere rapporterte at salen flyttet seg under ridning, om halthet, og en historie med ryggproblemer hos sine hester, var det bare to ryttere som indikerte at de så en sammenheng mellom dårlig tilpasset sal og halthet i hestene de red.

LES OGSÅ – Ill-fitting saddles are culprits for horse and rider back pain concludes new study

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Kilder:

equinews.comSaddle Fit and Back Pain in Horses and Riders. 

www.saddleresearchtrust.com: Ill-fitting saddles are culprits for horse and rider back pain concludes new study

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s