Kan man se forvarsler på overtrening hos hester?

Symptomer på overtrening kan ses hos hester som over lang tid har blitt utsatt for hard trening, med lite anledning til hvile og restitusjon mellom treningsøktene. Men hva skal man se etter, og hvordan kan man forhindre dette?

Skrevet av Silje Rosenberg cand.med.vet.

Øverste foto: Danny Gallegos/Unsplash

«Overtrening er en fysiologisk, atferdsmessig og emosjonell tilstand som oppstår når mengde og intensitet hos et individs trening overskrider kapasiteten for restitusjon. Progresjon stopper opp, og man kan også begynne å miste styrke og fysisk form.» (Wikipedia – «overtraining)

Overtrente hester

Overtrening er et kjent syndrom, ikke bare hos mennesker, men også hos hester. Løpshester er spesielt utsatt for overtrening.

De seneste årene er det fokusert mer på overtrening innen hestemedisinen. Ved trening av sporsthester er det helt sentralt å kunne balansere mellom trening som øker hestens fysiske form og prestasjonsevne, og overtrening som reduserer prestasjon og dessuten påvirker hestens velferd.

LES OGSÅ – Hvordan forebygge krysslammelse?

For å finne denne balansen, er det viktig å kunne se tegn på overtrening hos hesten, og å finne fram til fysiske forandringer som gir en tidlig indikasjon på tilstanden.

Symptomer

Hos mennesker gir overtrening utslag både på fysikk og psyke. Depresjon og utmattelse kan være en del av tilstanden, sammen med tap av vekt og muskelmasse og nedgang i prestasjon. De samme symptomene ses hos hest.

Tap av prestasjonsevne, er det mest brukte kriteriet for overtrening innen hestesporten. Ved studier stilles diagnosen overtrening når hestens resultater på standardiserte prestasjonstester begynner å synke etter en periode med økt treningsintensitet.

LES OGSÅ – Hva slags trening til hvilke muskler? – Veterinæren svarer

Sammen med dette ser man ofte at hesten blir mer irritabel og virker mindre fornøyd, og den kan dessuten begynne å miste vekt og muskelfylde.

Økt risiko for sykdom, er et annet moment ved overtrening. Hos mennesker er nedsatt immunforsvar satt i sammenheng med overtrening. Også hos hest ser man gjentatte infeksjoner som en del av bildet.

Hvor går grensen?

Hvor mye trening skal til for at overtrening utvikles? Dette er et sentralt spørsmål som mye av forskningen innen temaet dreier seg om. Hvor mye trening som er for mye, varierer fra hest til hest, og dette er noe av årsaken til at balansen mellom riktig trening og for mye trening er vanskelig å opprettholde.

Ved studier av tilstanden, er det gjerne brukt standardiserte treningsregimer for å finne tegn på overtrening. En økning i daglig treningsmengde er ofte en del av et slikt regime, og tegn på overtrening (forandringer i humør og nedsatt prestasjon), oppstår etter flere uker med økt trening.

Forskningsstudiene øker både varigheten og intensiteten på treningsøktene, for å øke treningsmengden totalt.

Hard trening 6 -7 dager i uken kan være for mye

I en av forskningsstudiene benyttes et treningsopplegg der man etter 18 uker med normal trening, lot hestene gå inn i en periode på 6 uker med høyintensitetstrening.

I perioden med normal trening, ble hestene trent 4 dager i uken, med veksling mellom utholdenhetstrening med moderat intensitet og intervalltrening med høy intensitet. I de etterfølgende ukene ble hestene trent 6-7 dager i uken, og hver treningsøkt ble gjort mer krevende.

Hestene som ble utsatt for økt treningsintensitet viste tegn på overtrening, sammenliknet med hester som beholdt tidligere treningsintensitet over samme periode. Den første gruppen viste også redusert prestasjon i forhold til kontrollgruppen.

Ut fra dette kan man anslå at hard trening de fleste av ukens dager er mer krevende enn hester har kapasitet til å håndtere over lengre perioder.

Kan man se forvarsler på overtrening?

Det hadde selvfølgelig vært fint om man kunne oppdage tegn på overtrening på et tidlig stadium – før hesten viser nedsatt prestasjon. Flere ulike parametre har blitt brukt for å forsøke å finne en målbar indikasjon på overtrening.

Blant annet ble den reduserte prestasjonsevnen en stund satt i sammenheng med nedsatt evne i blodet til å ta opp og transportere oksygen.

LES OGSÅ – Hva bør man tenke på når hesten skal bygge muskler?

Denne hypotesen har man imidlertid måttet gå bort fra, og hittil har man ikke kommet fram til en enkel metode for sikkert å kunne påvise begynnende overtrening. Typisk for hester som viser nedsatt prestasjon som følge av overtrening, er at de klinisk er uten tegn til sykdom.

Endringer i utskillelsen og reguleringen av veksthormon (GH – growth hormone) – er en av de få fysiologiske forandringene man sikkert kan sette i sammenheng med overtrening. Reguleringen av dette hormonet styres dels av stoffet somatostatin. Dette stoffet produseres blant annet i hjernen, og det har blitt satt i sammenheng med kroniske smerter og depresjon hos mennesker.

Det finnes derfor en mulighet for at prestasjonssvikten som ses ved overtrening av hester, har en psykologisk/mental faktor.

Hvordan forhindre overtrening?

Symptomer på overtrening ses hos hester som over lang tid har blitt utsatt for hard trening, med lite anledning til hvile og restitusjon mellom treningsøktene.

Å variere treningen, og begrense krevende trening til få dager i uken, er derfor et viktig tiltak for å forhindre overtrening. Selv hester som over lang tid har vært i moderat – intensiv trening, viser ikke symptomer på overtrening før dager med lett trening eller hvile fjernes fra treningsopplegget♣

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Litteratur:

De Graaf-Roelfserna E, Veldhuis PP, Keizer HA, van Ginneken m.fl., van Dam KG, Johnson ML, Barneveld A, Menheere PP, van Breda E, Wijnberg ID, van der Kolk JH. Overtrained horses alter their resting pulsatile growth hormone secretion. I: Am J Physiol Regul Comp Physiol 2009 Aug; 297(2): R403-11.

Wijnberg ID, van Dam KG, de Graaf-Roelfserna E, Keizer HA, van Ginneken m.fl., Barneveld A, Breda E, van der Kolk JH. (Over)training effects on quantitative
electromyography and muscle enzyme activities in standardbred horses. I: J Appl Physiol 2008 Dec; 105 (6): 1746-53.

Rivero JL, van Breda E, Rogers CW, Lindner A, van Oldenruitenborgh-Oosterbaan m.fl. Unexplained underperformance syndrome in sport horses: classification, potensial cases and recognition. I: Eq vet J 2008 Sep; 40(6): 611-8.

Golland LC, Evans DL, McGowan CM, Hodgson DR, Rose RJ. The effects of overtraining on blood volumes in standardbred racehorses. I: Vet J 2003 May; 165(3):228-33.

McGowan CM, Golland LC, Evans DL, Hodgson DR, Rose RJ. Effects of prolonger training, overtraining and detraining on skeletal muscle metabolits and enzymes. I: Equine Vet J Suppl. 2002 Sep; (34): 257-63.

Tylor CM, Golland LC, Evans DL, Hodgson DR, Rose RJ. Changes in maximum oksygen uptake during prolonger training, overtraing and detraining in horses. I: J Appl Physiol 1996 Nov; 81(5):2244-9

Hines MT, Scott HC 2nd, Bayly WM, Leroux AJ. Exercise and immunity: a review. With emphasis on the horse. I: J Vet Intern Med 1996 Sep-Oct; 10(5): 280-9.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s