Den arbejdsglade hest

[Fagblogg] Denne gang handler det om at bevare og forme den arbejdsglade hest. Hvad er så min definition af en arbejdsglad hest? Hvad menes der med en arbejdsglad hest og findes det egentlig? Hvordan kan man bevare arbejdsglæden i hesten? Det er hvad du får at vide i dette indlæg.

Skrevet av Sandra Charlotte Kemf, dressurdommer og dressurrytter. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
ads_175_72_940ceeb9e2b5fc92abf84452a57cd0ce

Så hvad er en arbejdsglad hest?

Vi taler tit om at heste er dumme og dovne og frække. Men kan de egentlig være det? Nej det kan hesten ikke. Der er ingen logisk grund til at hesten skulle være dum for sjov. En hest bliver kun dum og doven hvis rytteren før har rost hesten for at være dum og doven – eller hesten har fundet ud af at det er det rareste for den. Derfor skal man ændre nogle mønstre i hestens arbejde og læring.

den-arbejdsglade-hest iii
Der er ingen logisk grund til at hesten skulle være dum for sjov.

En hest der viser glæde ved at arbejde er en hest som byder sig til. En hest som giver i træningen og en hest som er lærenem.

Min egen hest kan se noget så doven og træt ud på staldgangen imens jeg sadler op. Der ville alle måske stå og tænke «sikke den hest er træt og ked af det». Men der er stor forskel. Jeg vil hellere have en hest der står og hviler på bagbenet, smasker lidt, gaber, ser træt ud, har øjnene halvt lukket og slapper af i sin krop imens jeg strigler og sadler op. Dette tager jeg som et tegn på at hesten er afslappet.

Hestene ved jo som regel godt når den ser sadlen skal vi ud og ride. Der ville mange igen tænke «nøj den er træt den hest, den gider ikke». Men det er jo præcist det modsatte. En hest som ser træt ud og er afslappet i dens kropsprog er ikke på vagt og vi vil jo ikke have at vores byttedyr er på vagt. Så det kan godt være hun ser rigtig træt ud og ugidelig ud, men så snart vi trækker ud på banen eller i ridehuset er hun på med ørenene fremme. Hun er stadig afslappet og det er kun et godt tegn.

Afslappet skal derfor aldrig sammenlignes med træt og doven. Når jeg samler tøjlerne op til en omgang dressurtræning til min hest er hun på med det samme. Hun lystre for små hjælpere og hun går fremad og lytter til hvad der nu kommer. Det er en arbejdsaktiv hest som afventer hvad den nu skal.

Vi ser også heste der er modsatte. Heste der står og spænder på staldgangen, smider sig fra side til side, napper evt i rytteren og er enormt over-det-hele. Med sådan en hest ville jeg starte med at lære den at slappe af inden rideturen. Hesten har allerede nu gearet sig for meget op i dens krop og hjernen tikker afsted på fulde drøn. Min hest kan jeg jeg sidde på og placerer inden på midten af ridebanen med 1000 heste i fuld galop rundt om mig – og hesten står for helt løse tøjler, afventer og slapper af imens. Det er en rigtig god ide at træne at man godt bare kan stå stille.

Grunden til jeg skriver dette er: At arbejdsglæde aldrig må sammenlignes med en stresset hest.

At hesten viser arbejdsglæde under træningen betyder altså: At hesten byder sig til. Den vil som regel rigtig gerne vise hvad den har lært de sidste par gange og den vil faktisk rigtig gerne gøre det nu. Dette kan gøre at man som rytter bliver irriteret på hesten – «for den gjorde det jo ikke på signalet». Men i starte af nye indlærte øvelser – er det især rigtig vigtigt at hesten tilbyder det den evt. lige har lært.

Så lad vær med at straffe hesten! Stop hesten op i stedet og prøv forfra med det andet du var  ved at træne.

Et eksempel på min egen: Hun kan rigtig godt lide at changere og gerne hele tiden. Især lige da hun havde fået det indlært. Så i starten lå hun og lavede changementer konstant. Ud af hjørnerne, i kontra galop og i andre øvelser. Så i stedet for at blive sur og straffe hende for noget jeg faktisk lige har lært hende, men som endnu ikke ligger 100 procent indøvet på signalet endnu – valgte jeg at stoppe hende op hver gang og ride videre i den øvelse jeg var  ved at lave. Efter en uges tid stoppede hun med ivrigheden og begyndte kun at lave øvelsen på mit signal.

den-arbejdsglade-hest ii

Sandra Charlotte Kemf er dressurdommer og konkurrerer selv på S nivå. Hun utdanner og trener hester – tilridning og videreutdannelse av hest.

Et andet eksempel: Hesten skal lave en samlet trav, men et øjebliks spændthed eller en måske lidt for kraftig halv parade fra rytteren side går hesten i stedet ind og laver 2-3 passage trin. Nogle ryttere ville blive sure – for det var ikke det hesten skulle og det var ikke det de bad den om. Derfor straffer de den (fx med at bruge pisken). Hesten vil fremover i den grad lade vær med at tilbyde mere end den får besked på og sådan en hest ønsker vi ikke hvis man vil op og ride S i dressur eller spring for den sags skyld. I stedet skulle denne rytter (fiktiv) have rost hesten og redet videre – eller have ignoeret den og redet videre.

Det ses desværre også tit at rytteren kommer ridende i trav og ligger en halv parade. Den halve parade er fra rytterens side for kraftig og hesten falder i skridt. Dette resultater i at rytteren skælder ud på hesten og bliver sur. Hvorfor? Din arbejdsglade og lyttende hest gjorde næsten hvad du bad den om. I den rigtige retning: Den satte farten ned. At rytterens halve parade var for kraftig er RYTTERENS skyld, ikke hestens. Så vi rider videre og næste gang laver man en mindre kraftig halv parade.

Så hvordan bevarer man arbejdsglæden hos hesten?

Sørg for at lave variation i din træning. Lad vær med at ride dressur hver dag eller springe hver dag. Sørg for at have dage hvor du kun rider fx løsgørende – frem og ned, styrke arbejde og andre dage hvor du giver den mere gas og samler hesten mere sammen og øver de svære ting. Rid evt. bomme i dressur for at lave veksling eller cavaletti arbejde.

den-arbejdsglade-hest
Sørg for at lave variation i din træning. Lad vær med at ride dressur hver dag eller springe hver dag.

Så det kan godt være hesten går M eller S i dressur eller springning. Men blot fordi din hest er en top atlet betyder det ikke at den skal gå dressur eller springning dag ud og dag ind.

Så for at bevare arbejdsglæden sørg for at ros din hest – også selvom den laver fejl. Sørg for at lade øvelserne indøves gradvist. Hvis man vil indøve nye øvelser forlang da kun hesten gør noget af starten til øvelsen og ros hesten. Gentag et par gange, giv hesten skridtpauser for lange tøjler, lav nogle andre øvelser med hesten inden man fortsætter dagen efter med at koble mere og mere af øvelsen og sværhedsgraden på.

En arbejdsglad hest er også en smidig og løsgjort hest som forstår dine signaler og sin rytter. Så får i misforståelser så få ro på dig selv, stop hesten roligt op/ignorer hesten og rid videre.

Vær effektiv i din signalgivning og husk at rose og give efter når hesten giver dig hvad du beder om.

Vi ryttere har nok en anelse for meget glemt at tænke på, at hestene ikke taler vores menneskesprog.

Tak fordi i læste med.

Om Sandra Charlotte Kemf 

Sandra er dressurdommer og konkurrerer selv på S nivå. Hun utdanner og trener hester – tilridning og videreutdannelse av hest. Innlegget hennes ble publisert første gang på hestegalleriet . 3. mai 2016. Tekst og bilder er brukt med tillatelse fra Sandra Charlotte Kemf, og tilhører henne. Følg Sandra på hennes facebookside.
Horze Avalance 1190,-
ANNONSE: Trykk på bildet for å lese mer om produktet eller handle hos Horze. Visste du at når du handler hos Horze ved å følge linken til annonsen, bidrar du til flere artikler på Equipedia!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s