Sårbehandling uten veterinær?

Store sår behøver ikke å være farlige. Men små sår, på feil steder,
kan være så alvorlige, at behandling er fånyttes. Noen ganger er veterinærundersøkelse viktig. Veterinæren avgjør om aggressiv behandling må til for å hindre at det oppstår alvorlige komplikasjoner. Men andre ganger er undersøkelse av veterinær ikke nødvendig, og eieren kan selv utføre behandlingen vel så bra.

Skrevet av Silje Rosenberg cand.med.vet.

Når må du tilkalle veterinær?

  • Dersom det blør fra såret i en stadig strøm eller i en stråle.
  • Dersom såret sitter nær ledd, sener eller andre viktige strukturer, samt går gjennom huden
  • Dersom såret kan ha sårlommer eller sårkanaler som går dypt
  • Dersom området rundt såret er hovent eller ømt når du klemmer på det.
  • Dersom hesten er halt eller har feber.
  • Dersom såret er gammelt og ikke vil gro.

I disse tilfellen er det best å la hesten stå inne på boksen til veterinæren kommer.

Om det blør kraftig fra såret, kan du gjerne forsøke å legge en trykkbandasje mot blødningen. En konstant liten strøm av blod er sjelden livstruende. Men dersom en pulsåre er skadet, slik at blodet står som en stråle eller renner fort, kan det være lurt
å prøve å stoppe det. Har du ikke trykkbandasje, så hold noe mot såret og sørg for trykk manuelt.

 

farlig_saar.jpg
Her ser du bilde av et sår der veterinær absolutt bør tilkalles. Såret går gjennom hud og underhud, bøyesenene kan anes i dypet og kan være skadet.
 

overfladisk_saar.jpg
Her ser du et bilde av et mindre alvorlig sår der hud og øverste lag av underhud er skadet. Ingen vitale strukturer er berørt.

Hvordan kan du selv behandle sår?

Hvis veterinær ikke er nødvendig, kan du behandle såret slik:

Fjern hår rundt såret

Klipp rundt såret. Du kan gjerne bruke barbermaskin, bare pass på at «tennene» på barbermaskinen får med seg hårene i sårkanten, uten å stikkes inn i selve såret – det gjør vondt.

Hvis du ikke har barbermaskin, kan du bruke en skarp saks med bøyd blad. Forsøk å klippe slik at hårene ikke faller ned og fester seg i såret.

Det finnes egne geleer som du kan bruke når du skal fjerne håret rundt såret. Du sprøyter da geleen inn i såret (den er steril), hårene fester seg i geleen, og hele klumpen kan fjernes med et tørk når klippingen er ferdig.

To gode geleer er Intrasite Hydragel eller K-Y gel.

Vask og rens såret

Vask og rens såret. Det er viktig at det blir så rent som mulig. Ofte må det temmelig harde krefter til for å få fjernet all forurensning.

Bruk fysiologisk saltvann/skyllevann og kompresser, bruk mye vann, tørk godt med kompressene og forsøk å plukke ut hår og partikler som du ser.

«Spyling» av sår kan være effektivt. Du tar da en sprøytespiss som du brekker av spissen på, slik at bare plasthylsen nederst er igjen. Så fester du plasthylsen på en stor sprøyte, for eksempel en 20 ml, og fyller sprøyta med saltvann. Når du sprøyter saltvannet ut, får strålen en stor kraft som du retter mot såret.

Det er selvsagt viktig å brekke spissen av sprøyten. Ellers kan du stikke den inn i hesten eller deg selv hvis hesten flytter på seg.

Sprøyter, kanyler, saltvann og kompresser kan fås på apoteket. Ta kontakt med veterinær hvis du er usikker på hva som kan brukes.

Bruk en sårsalve

Sår har aldri godt av å tørke ut, så en form for sårsalve er alltid å anbefale. Det finnes mange ulike. For å redusere utviklingen av antibiotikaresistens, anbefales det ikke å bruke salver som inneholder antibiotika. Det er uansett hyppig rensing av såret som er viktigst for å unngå infeksjon.

Den nye huden som skal vokse over og dekke såret har godt av å holdes fuktig. Bruk derfor en vannbasert sårsalve, igjen er Intrasite Hydragel eller K-Y gode valg

Det er viktig at salven er steril, slik at man ikke tilfører såret bakterier, når man først har brukt mye tid og krefter på å vaske det rent.

Det finnes også kompresser som er designet spesielt for å tilføre såret fuktighet.

Bruk av sårbandasjer

Iblant er det nødvendig å dekke såret med en bandasje for å hindre forurensning og ytterligere skade.

Da er det best å legge en bandasje med en ikke-klebende sårkompress mot såret (over salven), og deretter bomull som festes med gassbind. Animalintex kan gjerne brukes i
stedet for bomull, da er det ikke nødvendig med kompress mot såret. Et tykt lag med bomull eller lignende polster er viktig, ellers vil bandasjen gnisse mot såret og hindre at det gror, i verste fall forverre situasjonen.

Gassbind er ofte tilstrekkelig for å feste bomullen. Det finnes også selvklebende bandasje, f. eks. Vetrap. Denne er elastisk og vil trykke mot hesten hvis den strammes for hardt. For å hindre trykkskader er det viktig  å stramme forsiktig, og bruke tilstrekkelig polsterunderlag. Bandasjen må også legges så stramt at den ikke sklir – bandasjer som har sklidd forårsaker ofte trykksår.

Hvordan skal hesten brukes?

Så lenge hesten har bandasje, bør den stå inne på boks og skal ikke brukes, bare skrittmosjoneres for hånd 5 – 10 minutter et par ganger om dagen.

Når bandasjen fjernes, kan den stå ute, men helst gå i en paddock der den ikke kan løpe. Noe bevegelse gir blod-sirkulasjon og bedre heling, men for mye bevegelse hindrer ny hud i å gro.

Mer enn skrittmosjon er ikke å anbefale før huden er fullstendig dekket av en god sårskorpe som ikke sprekker.

Etter dette kan hesten settes i gang som vanlig.

Videre forløp

En god bandasje kan gjerne sitte 2 – 3 dager. Etter dette bør såret følges opp med rens og tørk og ny salve, og eventuelt ny bandasje. Etter som såret gror, kan man ta bort bandasjen.

Små mengder gult verk i såret er ikke farlig, det er bare kroppen som renser seg selv. Men om det blir hovent og ømt i sårområdet, hesten blir halt eller får feber, bør veterinær kontaktes.

Kontakt med veterinær

Kontakt heller en gang for mye enn en gang for lite. Ofte kan en beskrivelse av såret over telefon, og eventuelt muntlig veiledning og rådgivning være nok for at riktig
behandling settes i verk.

Når kan et sår angå en vital struktur?

Med vitale strukturer menes ledd, sener og benvev. I tillegg finnes slimposer i forbindelse med sener, enten de omgir senene som beskyttelse (senekjeder) eller avlaster trykk som en luftpute (bursaer).

Vitale strukturer finnes spesielt tett på hestens ben. Dessverre er det bena som også oftest utsettes for sår og skader.

Enkelte steder på benet, for eksempel over framknærne, er huden så tynn at selv overfladiske skrubbsår vil kunne påvirke leddet under. Men som regel vil sår som bare angår huden og det øverste laget av underhuden ikke utgjøre noen trussel.

Du kan avgjøre dette ved å løfte opp en hudfold lite utenfor såret og se om hele såret følger med i bevegelsen, eller om man ser en åpning inn til dypere vev.

Hvis du ikke ser dette, er huden fortsatt intakt, og såret er absolutt ikke farlig. Hvis man ser at huden er skadet i hele tykkelsen, må man avgjøre om det sitter langt nok unna ledd og sener. Dessuten må du være sikker på at det ikke finnes sårlommer eller kanaler i noen retninger.

Er du usikker, bør du kontakte veterinær, om ikke annet så for å beskrive såret over telefon og få en vurdering på om det er behov for en undersøkelse.

Når bør man sy?

Ved suturering av sår er det huden som sys, eventuelt muskulatur eller underhud under såret dersom det er dypt.

For at suturering skal være hensiktsmessig, må såret ikke være eldre enn 24 timer gammelt, sårkantene må være hele, og såret må sitte i et område hvor det ikke er mye bevegelse eller spenn.

Om forholdene ligger til rette for det, kan man gjerne sy et lite sår, men i de fleste tilfelle har det mest kosmetisk betydning.

Større sår som blottlegger mye av vevet under kan med fordel sys. Da fungerer huden som en god bandasje som gir fukt og næring og hindrer ytterligere skader på områdene under.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s